Bodkovaný koláč

Na cesto potrebujeme:

35 dkg hladká biela špaldová múka
1,5 dkg droždie
1 PL cukor
1 dl smotana na šľahanie
2 dl mlieko
3 dkg maslo
štipka soli

Na plnku potrebujeme:

-5 dkg práškový cukor, 7 dkg mleté orechy, 1 dl horúce mlieko, podľa chuti citrónová kôra

-5 dkg práškový cukor, 7 dkg mletý mak, 1 dl horúce mlieko, podľa chuti citrónová kôra

-5 dkg práškový cukor, 7 dkg tvaroh, polovica vanilkového cukru, 2 PL kyslej smotany

Múku si preosieme, cukor zmiešame s vlažným mliekom a pridáme droždie. Keď máme kvások hotový, s ostatnými ingredienciami vypracujeme stredne tvrdé cesto. Na teplom mieste necháme vykvasiť na dvojitú dávku.

Pripravíme si plnky.

Vykvasené cesto vyvaľkáme a vykrajujeme väčšou formou na pagáče kruhy. Na stred každého cesta dáme po lyžičke z každej plnky a vytvarujeme guľky. Guľky ukladáme do dlhššej formy vystlanej papierom na pečenie, tak aby sa chute miešali. Zakryté necháme este pol hodinu odpočívať. Pečieme na 180 stupňoch, po 20 minútach potrieme rozšľahaným vajíčkom a dopečieme.

 

2018-03-06T14:19:53+00:00