Klasické medovníky

Ingrediencie:
50 dkg hladká biela špaldová múka
2 KL perníkové korenie
7 g sóda bikarbóna
2 žĺtky
0,5 dl mlieko
1 dl voda
17,5 dkg mmed
7 dkg cukor
5 dkg maslo

Vo vodnom kúpeli nad parou si roztopíme med, maslo a cukor, neskôr pridáme vodu a mlieko.
Múku, perníkové korenie a sódu bikarbónu zmiešame.

K múčnej zmesi pridáme medovú zmes a so žĺtkami vymiešame hladké cesto a necháme na noc v chladničke.
Na druhý deň cesto vyvaľkáme na 3 mm hrúbku a povykrajujeme. Medovníky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 180 stupňov, 8-10 minút. (nepečieme dlhšie ako 10 minút, pretože nebudú mäkké)

Poleva: 2 bielka, 40 dkg práškový cukor, šťava z polovice citróna

Bielka vyšľaháme a po lyžičkách pridávame cukor a citrónovú šťavu, bielková poleva je vtedy dobrá, ak nám pena ostane na šľahači.

2018-03-06T14:59:07+00:00