Všetko o špalde a špaldovej múke
Špalda je druh obilniny, ktorú pestujú už tisíce rokov. Tvrdá škrupina pšeničných klíčkov chráni semená pred škodcami, a tak sa môže pestovať bez použitia chemických postrekov. Vďaka tvrdej škrupine má vyššiu nutričnú hodnotu v porovnaní s normálnou pšenicou. Lepok, čiže obsah pšeničného proteínu je menší, preto je možné, že väčšina ľudí citlivých na lepok ho môžu konzumovať bez príznakov. Je vynikajúcim zdrojom vlákniny, preto je vhodná nielen pre diétu, ale aj z nej pripra-vená múka je nevyhnutnou stravou pre diabetikov. Konzumácia dostatočného množstva môže znížiť riziko vzniku ateroskle-rózy. Za zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení je zodpovedný obsah vitamínu B3. Tento vitamín znižuje hladinu cholesterolu.
Hlavné benefity špaldovej múky:
- Vysoký obsah bielkovín (17%) , ktoré májú významnú nutričnú hodnotu a iné zloženie aminokyselín ako bielkovina bežnej pšenice
- Tuk, ktorý obsahuje (2,5%) má priaznivé zloženie mastných kyselín najmä kvôli vysokému podielu nenasýtených mastných kyselín
- Je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamíny A a E a tiež minerálne látky (fosfor, draslík, horčík, vápnik, zinok)
- Vysoký obsah lepku v špalde jej dáva vynikajúce pekárenské vlastnosti a pečivo zostáva dlhšie čerstvé a šťavnaté
- Špalda stimuluje imunitný systém a obsahom beta-karoténu pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni telo pred infekciami
- Špalda je ľahšie stráviteľná než všetky ostatné obilniny v akejkoľvek podobe
- Pri konzumácii špaldy sa tuk v tele neukladá tak intenzívne (napríklad sliepky kŕmené špaldou znášajú viac vajec, ale netučnejú)
- Na zasýtenie vám stačí menšie množstvo jedla pripraveného zo špaldy, pretože vás zasýti skôr. Je to zrejme spôsobené nižším glykemickým indexom špaldových zŕn.
- V porovnaní s ostatnými obilninami je špalda omnoho prospešnejšia pre vaše zdravie, pričom jej využitie je skutočne všestranné. Špaldovú múku môžete vymeniť za pšeničnú a pripravovať z nej všetko rovnako ako ste boli zvyknutí z tej klasickej – koláče, palacinky, chlieb, cestoviny, knedľu atď. Zo špaldy sa dá doknca pripraviť káva, ktorá je bez kofeínu a vyniká skvelou chuťou
- Pomáha zmierniť napríklad tieto zdravotné problémy:
- Vďaka vysokému obsahu vlákniny , pomáha predchádzať žlčníkovým kameňom
- Vďaka kombinácii živín ktoré obsahuje, je obzvlášť prospešná pre ľudí trpiacich migrénou, aterosklerózou, či cukrovkou
- Pomáha pri vysokom cholesterole, či vysokom krvnom tlaku
- Špalda nespôsobuje u ľudí, ktorí sú citliví na pšenicu, intolerantnú reakciu (Pozor obsahuje však glutén a nie je vhodná pre celiatikov aj keď niektorí ju tolerujú bez problémov. Môže to byť spôsobené tým, že glutén v špalde má iné zloženie, ako glutén v pšenici)
- Špalda je psychofarmatikum prvého stupňa, no bez škodlivých účinkov – upokojuje a posilňuje psychiku
- Má aj protirakovinové účinky, a to práve vďaka tomu, že betakarotén a tiokyanát podporujú regeneráciu buniek. Spomínané estrogény prírodného pôvodu môžu podľa niektorých odborníkov pôsobiť priaznivo pri hormonálne predurčených druhoch nádorových ochorení.