Fašiangové šišky

Ingrediencie:

60 dkg biela hladká špaldová múka
3 dl mlieko
3,5 dkg droždie
4 žĺtka
2 PL cukor
0,5 dl rum
8 dkg maslo
štipka soli

V mlieku si rozpustíme cukor, dávajme pozor, aby mlieko nebolo teplé, pretože cesto bude tekuté. Pridáme droždie. Do preosiatej múky pridáme soľ, žĺtka a kvások. Nakoniec pridáme rum a roztopené maslo. Pripravíme mäkké, vláčne cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť na dvojitú dávku.

Cesto vylejeme na pomúčenú dosku a rukami opatrne roztiahneme na hrúbku palcu. Cesto vykrajujeme väčším pohárom alebo formou na pagáče, zakryté necháme ďaľšiu pol hodinu odpočívať.

Šišky pečieme v nie veľmi horúcom oleji alebo masti tak, že každú šišku v strede prstom zatlačíme a začíname piecť druhou stranou. Pečieme prikryté 2minúty, potom otočíme a dopečieme bez pokrievky ďaľšie 2 minúty. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.

2018-03-06T15:03:32+00:00