Dukátové buchtičky

Na cesto:

50 dkg hladká biela špaldová múka
2 žĺtka
7,5 dkg cukor
3 dkg droždie
3,5 dl mlieko
10 dkg maslo
štipka soli

Ďalej potrebujeme 10 dkg mleté orechy, 5 dkg hnedý cukor, 10 dkg roztopené maslo

Mlieko zohrejeme, pridáme cukor a droždie.

Do preosiatej múky pridáme soľ, prilejeme žĺtka a kvások, nakoniec roztopené maslo a dovtedy miesime, kým sa nám cesto neoddelí od misky. Necháme vykvasiť na dvojitú dávku cca. 40-50 minút.

Plech si vymažeme maslom. Mleté orechy zmiešame s hnedým cukrom. Cesto si vyklopíme a rukami voľne upravíme na hrúbku cca. 2 cm a formou na pagáče vykrajujeme menšie kúsky. Buchtičky po jednom namáčame do roztopeného masla a cukrovo-orechovej zmesi.

Ukladáme na plech tesne vedľa seba. Ďalších 20 minút necháme kysnúť a pečieme na 180 stupňoch 30-35 minút do zlatohneda. Necháme vychladnúť, rozoberieme na jednotlivé kúsky a ponúkame vanilkovým pudingom alebo vanilkovým sodó.

 

2018-03-06T14:17:58+00:00